Afscheidsdiensten verlopen momenteel anders dan normaal. Niet gek, want door het coronavirus zijn er voor elke branche strikte regels. Zo ook voor het verzorgen van uitvaarten. Het aantal gasten wordt beperkt door de anderhalvemeterregel en ook de nazit met traditionele koffie en cake verloopt anders dan normaal. En dat terwijl napraten met een hapje en een drankje onmisbaar is! Want eten en gezelschap brengt elkaar ook in een moeilijke tijd dichterbij elkaar.

Maar crisis maakt ook creatief. Er zijn toch nog een aantal mooie mogelijkheden om met gastvrijheid en een goed verzorgde catering bij te dragen aan steun en troost voor de nabestaanden. Samen met de uitvaartverzorger kunt u precies afstemmen wat de mogelijkheden op de betreffende locatie zijn. Om u een idee te geven van de mogelijkheden in deze periode zetten we hieronder een aantal voorbeelden op een rij:

  1. Hapje en drankje to go – Het is niet altijd mogelijk om na een uitvaart na te praten met een hapje en een drankje, omdat de anderhalvemeterregel in de ruimte niet nageleefd kan worden. Je kunt er dan voor kiezen om genodigden een tasje met een hapje en drankje mee te geven dat zij dan buiten of thuis kunnen nuttigen. Je kunt de inhoud van het tasje vullen met de lievelingsproducten van de overledene. Een belegd broodje dat altijd werd gegeten, een snoepje dat altijd in de binnenzak zat of een drankje dat altijd in huis was.
  1. Catering in de open lucht – Wanneer binnen niet genoeg afstand kan worden gehouden, is het mogelijk om de nazit naar buiten te verplaatsen. Daar is vaak meer ruimte om anderhalve meter afstand te houden. Door het eten en drinken verpakt of opgediend aan te bieden, is er een hoop mogelijk. Een foodtruck is een goede oplossing, maar ook andere cateraars zijn zeker bereid om met u mee te denken. 
  1. Drive through condoleance met catering – Eén van de creatieve oplossingen die is ontstaan in het begin van de coronaperiode is de drive through condoleance. In de auto langs de familie rijden om steun te betuigen. Bij grote belangstelling kan er soms een wachtrij ontstaan. Ook hier kan catering een mooie rol spelen door een hapje en een drankje aan te bieden aan de inzittenden. Maak het persoonlijk en serveer de lievelingsdrank van de overledene. Uiteraard wel zonder alcohol voor de bestuurder.
  1. Catering in het uitvaartcentrum – In sommige uitvaartcentra is het wel mogelijk om binnen na te praten. Ook dan is er meer mogelijk dan de traditionele koffie en cake. Een hapje en een drankje met een persoonlijke touch van de overledene zorgen voor een glimlach en het ophalen van mooie herinneringen.

Als u een uitvaart moet regelen is het mogelijk om het vrij besteedbare bedrag van de uitvaartverzekering te gebruiken voor de catering voor de gasten. Zo is het mogelijk om met een bijzonder hapje en drankje de overledene te herinneren en het afscheid persoonlijk te maken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van catering bij een uitvaart? Bij Hento staat voor u klaar en denkt graag met u mee over de mogelijkheden die er wél zijn.